Oplukning i København

Min mobil telefon ringer op. Det er en mand, som lyder, som om han er i fuldstændig panik. Han har mistet sine nøgler og kan ikke komme ind i sit hjem.


Jeg kører hen til adressen, han anviser og parkerer på boligkompleksets parkeringsplads. Som låsesmed i København kommer jeg vidt omkring. Lige fra Amager til Frederiksberg og Østerbro.
Jeg har låst bilen, taget min værktøjskasse med mig og går hen mod opgangen. Det er halvmørkt, koldt og fugtigt. Gadelamperne er lige tændt. Heldigvis er hoveddøren ikke lukket, så den stakkels mand har ikke skullet stå og vente udenfor i den time, det har taget mig, inden jeg kunne nå frem.

Det er et nydeligt kompleks her på Amager. Fine gangstier til beboerne, så de kan undgå trafikken fra hovedgaden. Jeg kommer hen til opgangen og går indenfor.

Han sidder på trappen og venter på mig. Det er en ældre herre, han virker lidt forvirret. Han blev lidt forskrækket, da jeg spurgte, om det var ham, som havde ringet til mig. Ja, jo, det var ham. Vi går op på første sal, hvor han viser mig døren. Det er et gammelt låsesystem, der sidder i døren. I løbet af mindre end 10 minutter har jeg åbnet døren for ham. Jeg spørger ham, om han har en ekstra nøgle i lejligheden. Det har han. Heldigvis. Viceværten har også én, fortæller han, men han har ikke kunnet få fat i ham.

Jeg kigger låsen lidt efter. Den bør udskiftes. Jeg kan se på døren til lejligheden overfor, at der også sidder et gammelt system i døren. Det er ikke sikkert. Jeg foreslår den ældre herre, at han får lavet et sikkerhedstjek og eventuelt får sat et mere sikkert låsesystem i sin dør. Hvad mener jeg med det, spørger han. Ja, det er sådan, at vi har mere end 30.000 indbrud årligt i Danmark, og selv om tallet er faldende i Københavnsområdet, så sker der alligevel en del. Det kan være en god idé at sikre sit hjem godt. Jeg fortæller ham, at i dag bruger mange et låsesystem, hvor de faktisk har 2 låse i deres dør. Det gør det meget mere besværligt for en tyv at bryde ind. Og fordi det er en bygning med mange lejligheder, er chancen for, at tyven bliver forstyrret af forbipasserende, er det en ekstra sikkerhed. Jeg kan se på manden, at han tænker over det. Ja, det vil jeg tale med viceværten om. Det er rigtigt, at låsen er gammel, og han har overvejet, om der er nogen, som han ikke kender til, der kan have en nøgle til lejligheden. Han fik ikke skiftet, låsen, da han flyttede ind for et års tid siden.

Jeg giver ham mit lille kort med kontaktinformationerne på og fortæller ham, at han bare skal ringe, hvis han vil have, jeg kommer og får lavet et tjek for ham. Han er taknemlig. Betaler mig, og jeg tager videre.

Dagen efter ringede han mig op. Fortalte, at han gerne vil have, at vi aftaler et tidspunkt, hvor jeg kan komme og lave et sikkerhedstjek. Han fortalte også, at han havde fundet sine nøgler. Han havde tabt dem ved indgangen til bygningen. De var faldet ind under en busk, så han ikke kunne finde dem.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *