En øjensygdom

Grå stær – eller katarakt, som det også kaldes, er en helt almindelig sygdom. Det er en sygdom, som rammer os, efterhånden som vi bliver ældre. Det er øjets linse, som bliver uklar, fordi den vokser lige så længe, vi lever. Det er med andre ord en forandring i linsens celler, som forårsager grå stær. Det er slet ikke unormalt, at vi bliver ramt af grå stær.

Især ældre rammes

Det er især mennesker over 60 år, som rammes af grå stær, men den kan fremprovokeres af andre sygdomme eller af traumer.
Heldigvis har vi i dag mange muligheder for at komme sygdommen til livs. De nye teknologier kan hjælpe os.

Du har måske lagt mærke til, at du ser tingene lidt sløret, eller at du bliver blændet ved stærkt sollys. Det kan være tegn på grå stær, og du bør bede din øjenlæge om en grundig undersøgelse. Øjenlægen kan nemt hjælpe dig med at konstatere, om du har grå stær. Lægen laver en synsprøve og kigger på dit øjes linse. Han vil være i stand til at se, hvor fremskredet tilstanden er, hvis du har grå stær. Det kan også tænkes, at du har et andet problem med øjet.

Men har du grå stær, så er det ikke en ’dødsdom’. I dag kan du få en operation for grå stær, så dit syn bliver normalt igen. En grå stær operation behøver ikke at vare lang tid. Den behøver ikke at vare mere end en lille times tid, og den udføres oftest med lokalbedøvelse. Du skal derfor ikke være bekymret over at skulle i fuld bedøvelse.
Når indgrebet er lavet, kan du efter ganske kort tid allerede konstatere, at dit syn er blevet bedre. I nogle tilfælde behøver der ikke at gå mere end nogle timer. I andre tilfælde kan det tage nogle dage. Under alle omstændigheder vil du opleve, at du ser bedre.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *